Lupine op ieders bord! Lekker Lupine! stimuleert de consumptie en organiseert de teelt en afzet van biologische en natuur-inclusieve lupinebonen in Nederland. Hiermee dragen we bij aan de eiwittransitie.
-
We binden en verbinden biologische, biodynamische en natuur-inclusieve telers. We hanteren een coöperatief model, en hebben een pool met bio telers en natuur-inclusieve telers - waaronder de LuPeel telers uit de Peel
-
We delen kennis over lupineteelt met aangesloten lupinetelers.
-
We stimuleren productontwikkeling zodat er een breder assortiment op de markt beschikbaar komt.
-
We verbinden en werken samen met de gehele voedselketen, kennisinstellingen, overheden, consumenten en overige belanghebbenden.
-
We geven bekendheid aan lupine voor humane consumptie.
-
We verzamelen, initiëren en delen wetenschappelijke en toegepaste kennis.
-
We zijn te boeken (betaald) voor bijeenkomsten en events om lezingen te geven inspiratiesessies te verzorgen en natuurlijk proeverijen.
Meer weten over Lekker Lupine?
Lupien Cuisine
Met Lupien Cuisine zet je steeds weer iets lekkers op tafel. Het geheim is Lupine. Dat is echt het gouden boontje van Nederlandse bodem waarvan je de hele dag plantaardig geniet.
Dankzij de extra bite is lupine als hele boon heerlijk in de salade, als tussendoortje of in een warme maaltijd. En wat dacht je van pannenkoekjes en brood van lupinemeel, een snelle salade met lupine pasta of lekkere spreads voor op brood, een wrap of bij de borrel?
Zo kom je op een verantwoorde manier aan je energie, want lupine zit bomvol eiwitten en vezels.
Lupien Cuisine is het eigen merk van Lekker Lupine; hét platform voor lokale teelt, afzet en promotie van lupine. Met Lupien Cuisine brengen we producten rechtstreeks van onze telers naar jouw bord. Kies je voor lupine, dan steun je boeren, versterk je biodiversiteit en eet je gezond!
Iets goeds op tafel zetten, dat doe je natuurlijk met LuPien Cuisine
We introduceren als eerste Pasta en Spreads op basis van onze lokale lupinebonen in twee geweldige smaken; Lupine Pompoen Harissa & Lupine Groene erwt Kerrie
- Vezelrijk
- Bron van eiwitten /eiwitrijk
- Nutriscore A
- 100% plantaardig
- Op basis van pure groentes en lokale lupinebonen en koolzaadolie
- Zout-arm. Past in "gezonde dagkeuze" vanuit het Voedingscentrum
- Verkrijgbaar in 170 gram in hersluitbare cup en 350g verpakking met seal voor Foodservice
- Houdbaarheid van 90 dagen
André Jurrius
Ekoboerderij de Lingehof, teler, bestuurslid en co-founder Lekker Lupine!
André Jurrius, biodynamisch akkerbouwer. Sinds 2005 startte hij op zijn geboortegrond ekoboerderij de Lingehof. Vanaf het begin teelt hij biologisch en vanaf 2018 is de Lingehof gecertificeerd voor het Demeter keurmerk voor biodynamische landbouw. Op zo’n 135 hectare verbouwt hij 14 verschillende gewassen.
Sinds 2008 teelt André Lupine voor humane consumptie en is daarmee één van de koplopers in Nederland en bindt nu via Lekker Lupine akkerbouwers om gezamenlijk de teelt in Nederland te vergroten en optimaliseren.
In Food100
André werd in 2021 gekozen tot 1 van de 100 voedselveranderaars van vandaag en gamechangers van morgen.
Marieke Laméris
Proeflab Wageningen, directeur, bestuur en co-founder Lekker Lupine!
Marieke is een echte verbinder, inspirator en activator. Vanuit haar bedrijf Proeflab Wageningen draagt zij haar visie en werkwijze uit: “Ik geloof erin dat de voedselvraagstukken van nu expertise en aandacht vragen vanuit verschillende disciplines. Wanneer je vanuit verschillende perspectieven en achtergronden kijkt naar de voedselvraagstukken van vandaag, zoals de eiwittransitie, dán kom je verder. “Via Lekker Lupine komt voor mij alles samen. Geweldig om aan de basis te staan en dit samen met André en velen die nu al bijdragen verder uit te bouwen. Over 10 jaar heeft iedereen lupine gegeten in Nederland en heeft het een goede plek in het bouwplan van onze telers.”
3 x in Food100
Marieke werd in 2020, 2021 en 2022 gekozen tot 1 van de 100 voedselveranderaars van vandaag en gamechangers van morgen.
Op de prachtige locatie van Ekoboerderij de Lingehof in Randwijk werken wij, Lekker Lupine, samen met de boerderij en Proeflab Wageningen aan een unieke fysieke ontmoetingsplek: het Lupine Inspiratiehuis. Hier kunnen zakelijke groepen het verhaal van “van grond tot mond” op een inspirerende en tastbare manier beleven. Het Lekker Lupine Lokaal biedt een ontvangst- en inspiratieruimte met een demonstratiekeuken. Daarnaast fungeert de boerderij als centrale plek voor de opslag, verwerking en teelt van Nederlandse lupine.
Interesse om gebruik te maken van onze mooie ontvangstruimte?
stuur een mail naar ons Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
De officiële opening vindt plaats op 20 juni 2025 tijdens de B2B Lekker Lupine dag voor genodigden.
Op zaterdag 21 juni 2025 van 10.00 - 16.00 uur is het opendag op Ekoboerderij de Lingehof en is iedereen welkom om het Lekker Lupine Lokaal te bezoeken!
Wat kunnen bezoekers verwachten als ze naar het Lupine Inspiratiehuis komen?
In ons Inspiratiehuis prikkelen we al je zintuigen! Je kunt zien, leren, proeven, voelen en ontdekken wat lupine zo bijzonder maakt. Wat voor gewas is lupine precies? Waarom zijn lupine en andere vlinderbloemigen, zoals veldbonen, soja en kikkererwten, zo waardevol voor Nederlandse akkers? Wat is er nodig om deze gewassen succesvol terug te brengen? En vooral: hoe smaakt het? Wat kun je er allemaal mee maken?
Het Lupine Inspiratiehuis is een plek van verbinding. Hier nodigen we iedereen in de keten uit om kennis te delen, ervaringen uit te wisselen en samen te werken aan onze missie: Nederlandse lupine terug op de akkers én op het bord. Als Lekker Lupine organiseren wij de teelt en afzet van lupine in Nederland. We streven naar een gezonde balans tussen vraag en aanbod en werken aan een eerlijke waardering voor telers en ketenpartners.
Het vertellen van het verhaal van lupine is daarbij essentieel. We geloven dat het ontwikkelen van transparante, lokale ketens van groot belang is. In een wereldwijde markt willen wij laten zien waar ons eten vandaan komt en hoe de teelt van lupine bijdraagt aan een duurzamer voedselsysteem.