André Jurrius

André Jurrius

André Jurrius: lupine verdient veel groter podium

De boon van de lupine is een veelzijdig product, heeft een goede balans van aminozuren en je kunt er erg lekkere dingen mee maken. Volgens André Jurrius, teler van lupine en mede-initiatiefnemer van Lekker Lupine, verdient lupine daarom een veel groter podium.

André Jurrius

- André Jurrius, Ekoboerderij de Lingehof

André Jurrius maakte kennis met de lupine toen vegetarische slager Jaap Korteweg hem vroeg het product op de Betuwse rivierklei te gaan telen. „Ik vond het een prachtig gewas en ben het gaan omarmen. Ik vroeg me af of ik het voor mezelf wilde ontwikkelen of dat ik het ook met anderen wilde delen. Het moet met meer mensen, concludeerde ik. Bij het deelnemen aan de Rabo Food Forward competitie ontmoette ik Marieke Laméris. Samen met haar zijn we aan Lekker Lupine! begonnen. We hebben die wedstrijd gewonnen. Samen proberen we nu boer, handel en markt af te stemmen voor lupine en lupineproducten.”

Het maken van de markt voor lupine is niet zonder hindernissen. Bij de teelt en de verwerking zijn er uitdagingen. De grootste uitdagingen zijn de drie A’s, zegt André: alkaloïden in de bonen (een bitterstof), antacnose (een schimmelziekte in de teelt) en allergenen (stoffen die allergische reacties kunnen opleveren). Die allergenen kunnen volgens André in alle peulvruchten voorkomen, maar hij wil er liefst hele lage concentraties van in het product hebben.

Vierde A

Vanuit de kansen een product brengen is veel beter. Daarom voegt André graag nog een A toe: aantrekkelijk. „Lupine is aantrekkelijk door de mooie bloei. Het trekt insecten aan. Het is aantrekkelijk voor de mensen die de bloei mooi vinden, want het verfraait het landschap. Bovendien is het aantrekkelijk voor de boer. Lupine is een vlinderbloemige, die als rustgewas past op biologische bedrijven en die stikstof bindt voor de groei en de groei van volgende gewassen. Dat is heel positief.”

Biologisch

Biologische productie en biologisch-dynamische productie voor Demeter is voor André een logische keuze. Hij verwacht dat in deze markten de lupine extra goed past en dat het voor deze telers een meerwaarde heeft. „Onze uitdaging is om de lupine op ieders bord te krijgen. Mijn droom is dat plantaardig eiwit op ieder biologisch bedrijf een plaats krijgt met een eerlijke prijs voor de boer.”

Nieuw: het 'Lekker Lupine Lokaal' - ontvangst & inspiratieruimte voor groepen

Sinds 2025 heeft André op zijn Ekoboerderij de Lingehof ook plek gemaakt om lupine van alle aangesloten Nederlandse Lekker Lupine telers te schonen en gereed te maken voor verdere verwerking. Daarnaast heeft hij een ontvangstruimte gebouwd voor zakelijke groepen: "het Lekker Lupine Lokaal". Hier kan je het verhaal achter de teelt van lupine en duurzame landbouw praktijken zien, ervaren en proeven. Kortom, inspiratie opdoen.

Contact

Lekker Lupine bv
Postbus 348
6700 AH Wageningen

verkoop@lekkerlupine.nl

instagram: @LuPien Cuisine & Lekker Lupine

Lupine van Nederlandse bodem, klaar voor de markt! Een project van Ekoboerderij de Lingehof voor Lekker Lupine. Mede mogelijk gemaakt door LNV en de EU. Europees fonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.