Edwin Tigchelaar

Edwin Tigchelaar

"Het is dus tegelijkertijd een verrijking voor de bodem, een verrijking van de consumptie en een verrijking van het landschap."

- Edwin Tichelaar - EET Wageningen

Binnen Ekologisch Beheer Wageningen zag Edwin Tigchelaar lupine als goede aanvulling van het teeltplan. Biologische teelt past goed. „Rond Wageningen moet je gewoon zonder gewasbescherming en kunstmest werken.” 

Edwin studeerde in Wageningen en boerde eerst op een gangbaar akkerbouwbedrijf in de Noordoostpolder. „Het was eigenlijk te klein om personeel te nemen en te groot om het allemaal alleen te doen.” Hij verkocht een deel van het bedrijf en vertrok naar Wageningen. „Daar begon ik met kleinschalige groenteteelt. Ik startte direct de omschakeling naar biologisch.” 

Daarbij kiest Edwin voor inpassing in het natuurlijke landschap, voor korte ketens en voor afzet voor humane voeding. Edwin: „We telen rogge voor de lokale molen en gerst voor de stadsbrouwerij. Daarbij zochten we een extra gewas. Lupine paste erbij. We teelden afgelopen jaar 1,5 hectare daarvan. Het is nog een beetje pionieren.”


 

Biologisch 
Voor een evenwichtige, biologische rotatie is afwisseling in het bouwplan belangrijk. Edwin: „Wij zijn uitvoerend boer voor de Stichting Wageningse Korenschoof. De rogge gaat zo direct naar de eindconsument. Met lupine zit er een stapje tussen, maar het past er wel goed bij.” 

De zo kort mogelijke keten tussen boer en consument is voor Edwin een belangrijk onderdeel van de beleving die zij de afnemers bieden. Edwin: „Ik probeer regionaal in verbinding te staan met de consument.” 

Contact

Lekker Lupine bv
Postbus 348
6700 AH Wageningen

verkoop@lekkerlupine.nl

instagram: @LuPien Cuisine & Lekker Lupine

Lupine van Nederlandse bodem, klaar voor de markt! Een project van Ekoboerderij de Lingehof voor Lekker Lupine. Mede mogelijk gemaakt door LNV en de EU. Europees fonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.