Henk Kerkers van de meest bijzondere groentetuin in Brabant en voorzitter van telersvereniging LuPeel
“We zijn super trots op de betrokken telers, die samen met ons hun nek uit steken en pionieren om dit waardevolle en eiwitrijke gewas weer terug op de Nederlandse akkers en de borden te krijgen”
Het Platform Lekker Lupine werkt op coöperatieve wijze samen met haar telers in Nederland. Dat is een groeien de groep, veelal biologische akkerbouwers - van Maastricht tot en met Groningen. Ook de telersvereniging LuPeel is bij Lekker Lupine aangesloten.
Lekker Lupine zorgt voor de teeltbegeleiding en afzet van alle lupine. Sinds 2025 zijn zij van start gegaan met LuPien Cuisine; het eigen label van Lekker Lupine.
In 2025 wordt er ruim 50 hectare aan lupine geteeld door de telers van Lekker Lupine en LuPeel.
Lupine is altijd een onderdeel van het totale bouwplan van een akkerbouwer. Hij/zij verbouwt vaak granen, aardappelen, uien, pompoenen, rode biet, quinoa. Lupine wordt dan ingezet als 'rustgewas' om de bodem weer te voeden.
André Jurrius: lupine verdient veel groter podium
De boon van de lupine is een veelzijdig product, heeft een goede balans van aminozuren en je kunt er erg lekkere dingen mee maken. Volgens André Jurrius, teler van lupine en mede-initiatiefnemer van Lekker Lupine, verdient lupine daarom een veel groter podium.
- André Jurrius, Ekoboerderij de Lingehof
André Jurrius maakte kennis met de lupine toen vegetarische slager Jaap Korteweg hem vroeg het product op de Betuwse rivierklei te gaan telen. „Ik vond het een prachtig gewas en ben het gaan omarmen. Ik vroeg me af of ik het voor mezelf wilde ontwikkelen of dat ik het ook met anderen wilde delen. Het moet met meer mensen, concludeerde ik. Bij het deelnemen aan de Rabo Food Forward competitie ontmoette ik Marieke Laméris. Samen met haar zijn we aan Lekker Lupine! begonnen. We hebben die wedstrijd gewonnen. Samen proberen we nu boer, handel en markt af te stemmen voor lupine en lupineproducten.”
Het maken van de markt voor lupine is niet zonder hindernissen. Bij de teelt en de verwerking zijn er uitdagingen. De grootste uitdagingen zijn de drie A’s, zegt André: alkaloïden in de bonen (een bitterstof), antacnose (een schimmelziekte in de teelt) en allergenen (stoffen die allergische reacties kunnen opleveren). Die allergenen kunnen volgens André in alle peulvruchten voorkomen, maar hij wil er liefst hele lage concentraties van in het product hebben.
Vierde A
Vanuit de kansen een product brengen is veel beter. Daarom voegt André graag nog een A toe: aantrekkelijk. „Lupine is aantrekkelijk door de mooie bloei. Het trekt insecten aan. Het is aantrekkelijk voor de mensen die de bloei mooi vinden, want het verfraait het landschap. Bovendien is het aantrekkelijk voor de boer. Lupine is een vlinderbloemige, die als rustgewas past op biologische bedrijven en die stikstof bindt voor de groei en de groei van volgende gewassen. Dat is heel positief.”
Biologisch
Biologische productie en biologisch-dynamische productie voor Demeter is voor André een logische keuze. Hij verwacht dat in deze markten de lupine extra goed past en dat het voor deze telers een meerwaarde heeft. „Onze uitdaging is om de lupine op ieders bord te krijgen. Mijn droom is dat plantaardig eiwit op ieder biologisch bedrijf een plaats krijgt met een eerlijke prijs voor de boer.”
Nieuw: het 'Lekker Lupine Lokaal' - ontvangst & inspiratieruimte voor groepen
Sinds 2025 heeft André op zijn Ekoboerderij de Lingehof ook plek gemaakt om lupine van alle aangesloten Nederlandse Lekker Lupine telers te schonen en gereed te maken voor verdere verwerking. Daarnaast heeft hij een ontvangstruimte gebouwd voor zakelijke groepen: "het Lekker Lupine Lokaal". Hier kan je het verhaal achter de teelt van lupine en duurzame landbouw praktijken zien, ervaren en proeven. Kortom, inspiratie opdoen.
- Arnoud Kipping, teler op landgoed Mariënweardt
We telen sinds 3 jaar lupine. Ik ben met contact gekomen met Andre Jurrius vanuit onze landgoedwinkel op Mariënweardt. Het is een eiwitrijke vleesvervanger, en het is leuk om iets van het landgoed ook in de landgoedwinkel te hebben.
Lupine teler - Boer Bas breekt een lans voor Lupine. Bron: de Stentor - Vechtdal dd 14 juni 2022.
De oogst van Bas werd verwerkt in het lupinemeel. In 2024 mislukte de oogst helaas en in 2025 slaat Bas de teelt een jaar over.
- Bram van der Hulst (1e rij, 2e van rechts) biologisch akkerbouwer op landgoed Tongelaar in Brabant
Bram:
"Voor mij staat de prachtige lupine symbool voor gezondheid, biodiversiteit en bodemvruchtbaarheid."
"Het is dus tegelijkertijd een verrijking voor de bodem, een verrijking van de consumptie en een verrijking van het landschap."
- Edwin Tichelaar - EET Wageningen
Binnen Ekologisch Beheer Wageningen zag Edwin Tigchelaar lupine als goede aanvulling van het teeltplan. Biologische teelt past goed. „Rond Wageningen moet je gewoon zonder gewasbescherming en kunstmest werken.”
Edwin studeerde in Wageningen en boerde eerst op een gangbaar akkerbouwbedrijf in de Noordoostpolder. „Het was eigenlijk te klein om personeel te nemen en te groot om het allemaal alleen te doen.” Hij verkocht een deel van het bedrijf en vertrok naar Wageningen. „Daar begon ik met kleinschalige groenteteelt. Ik startte direct de omschakeling naar biologisch.”
Daarbij kiest Edwin voor inpassing in het natuurlijke landschap, voor korte ketens en voor afzet voor humane voeding. Edwin: „We telen rogge voor de lokale molen en gerst voor de stadsbrouwerij. Daarbij zochten we een extra gewas. Lupine paste erbij. We teelden afgelopen jaar 1,5 hectare daarvan. Het is nog een beetje pionieren.”
Biologisch
Voor een evenwichtige, biologische rotatie is afwisseling in het bouwplan belangrijk. Edwin: „Wij zijn uitvoerend boer voor de Stichting Wageningse Korenschoof. De rogge gaat zo direct naar de eindconsument. Met lupine zit er een stapje tussen, maar het past er wel goed bij.”
De zo kort mogelijke keten tussen boer en consument is voor Edwin een belangrijk onderdeel van de beleving die zij de afnemers bieden. Edwin: „Ik probeer regionaal in verbinding te staan met de consument.”
- Emiel van de Vijver, Voedselbron de Graauw
Emiel en Sonja de Vijver van Voedselbron de Graauw zitten niet stil. Naast dat ze lupineteler zijn organiseren zij namelijk ook fantastische diners op hun terein!
Afgelopen zomer organiseerden ze een 4-gangen diner, bereid door een van onze ambassadeurs Paula, van Paula's catering. Daar hadden de lupine boontjes de hoofdrol!
- Howard Koster, De Biesterhof - Millingen aan de Rijn
Howard: “Lupine is een prachtig veelzijdig gewas. Als vlinderbloemige bindt het stikstof en door zijn lange bloeiperiode is het een feest voor met name de hommels. De eiwitrijke boon zelf leent zich uitstekend voor verwerking, vergelijkbaar met soja, maar smaakt ook prima uit het vuistje. In Zuid-Europa is lupine echt een gezonde borrel snack!”
Eind augustus 2024 was er een lupine diner, georganiseerd door Lekker Lupine, dit maal in samenwerking met regeneratieve burgerboerderij De Biesterhof.
Howard Koster en Claudi Rudorf van De Biesterhof heetten alle gasten welkom op de prachtige locatie en organiseren vaak activiteiten van diner tot en met meewerk dagen. Kijk op de website van de Biesterhof voor de actuele agenda.
Met hulp van Land van Ons zijn ze inmiddels 3 jaar bezig zijn met het opzetten van een landbouwbedrijf dat niet neemt, maar geeft aan de natuur. De teelt van lupine voor Lekker Lupine op hun bedrijf draagt daar aan bij.
Lekker Lupine Diner op de Biesterhof in 2024.
“Lupine is een geweldig mooi gewas in het landschap; het bloeit mooi, is goed voor de biodiversiteit. En lupine bindt stikstof en dat is mooi meegenomen in het bouwplan van biologische telers, waar stikstof schaars is”
— Jaap Melgers, Lekker Lupine teler en biologisch akkerbouwer op landgoed Tongelaar in Brabant.
- Raymond Niesten, De Poshoof Maastricht
Aan de rand van historisch Maastricht ligt de Poshoof. Het biologisch-dynamisch landbouwbedrijf van Raymond en Marloe Niesten. Een bedrijf met een even rijke historie als de stad zelf. Wat betreft onze manier van werken is de tijd echter niet stil blijven staan. Het biologisch produceren en het mensen bewust maken wat ze eten ligt ten grondslag aan de bedrijfsvoering van vandaag.
Naast traditionele akkerbouwgewassen zoals aardappels, uien, witlofwortelen, tarwe en brouwgerst, leggen wij ons ook toe op de teelt van lupine.
Boerderij winkel met webwinkel.
Bezoek de boerderijwinkel op vrijdag of zaterdag tijdens het seizoen. Vooraf bestellen via hun webwinkel is ook mogelijk. Kijk op deze link.
B&B COUR8
In de schuren van deze carréboerderij, liggen charmante appartementen. Letterlijk aan de rand van Maastricht, direct grenzend aan de akkers van het Lanakerveld en op nog geen 5 autominuten van hartje Maastricht.